reede, 28. detsember 2018

Mis on Roheline Kool?

Rahvusvaheliselt on programmi nimeks Eco-schools global. Ülemaailmselt juhib programmi Foundation for Environmental Education (FEE) - valitsusväline heategevusele orienteeritud mittetulundusühing, mille eesmärgiks on keskkonnahariduse abil edendada jätkusuutlikku arengut. FEE erinevate programmidega, sh Sinilipp ja Roheline võti, töötab organisatsioone rohkem kui 80 maalt. UNESCO tunnustab FEEd kui maailmas juhtivat organisatsiooni keskkonnahariduses ja jätkusuutlikku arengut toetava hariduse propageerijana. Rohelise kooli programm on ülemaailmne ja selles osaleb ligikaudu 53 000 kooli 67 maalt. Eesti liitus programmiga 2016. aastal, mil programmiga liitumise soovi avaldas 37 Tallinna lasteaeda ja kooli. 2018. aasta septembris oli programmiga liitunud 75 õppeasutust. 

Eestis juhib programmi Eesti Looduskaitse Selts (ELKS), olles FEE täieõiguslik liige. ELKS on sõlminud programmi tegevuste koordineerimiseks koostöölepingu  MTÜga Koolitus- ja Nõustamiskeskus HARED. Programmi Eesti koordinaator on Sirje Aher (sirje@hared.ee).

Programmis osalemist toetab Keskkonnainvesteeringute Keskus, Tallinna Keskkonnaamet, Tallinna Haridusamet ja Pärnu Linnavalitsus.

Mida programmis osalejad teevad?

Rohelise kooli programmil on kolm struktuurset elementi: 1.Seitsmest sammust koosnev strateegia 2.Käsitletavad teemad 3.Rohelise lipu taotlemine kui selle kriteeriumid on täidetud.

Rohelise kooli programmil on kolm struktuurset elementi
1. Seitsmest sammust koosnev strateegia
2. Käsitletavad teemad
3. Rohelise lipu taotlemine kui selle kriteeriumid on täidetud. Osa kriteeriume on FEE poolt, osa töötab iga maa ise välja.

Edukaks tegevuseks on vajalik haridusasutuse juhtkonna ja hoolekogu toetus. Võtmeküsimuseks on töötajate aktiivne kaasamine, pikaajaline pühendumine ja valmidus kaasata õpilasi otsustusprotsessidesse.

Rohelise kooli strateegia seitse sammu
Keskkonnatöörühma moodustamine
Keskkonnaülevaatuse tegemine
Tegevuskava koostamine
Monitooring ja hindamine
Tegevuste sidumine õppekavaga
Teavitamine ja kaasamine
Keskkonnapõhimõtete väljatöötamine ja järgimine.

Rohelise kooli teemad
Elurikkus ja loodus
Kliimamuutused
Energia
Globaalne kodakondsus – vaata näiteks Maailmakooli kodulehte
Tervis ja heaolu
Meri ja rannik
Prügi
Kooliõu
Transport
Jäätmed.
Aastas tegeldakse vähemalt kolme teemaga. Kohustuslikuks osaks on kas kliimamuutused või globaalne kodakondsus.